Er han avhengig av internettspilling?

Er han avhengig av internettspilling?

Noen bruker mye tid på spill foran skjermen. Det kan skape irritasjon og fortvilelse hos partneren som føler tiden kunne vært brukt bedre. En ny generasjon som nå blir foreldre har selv vokst opp med dataspill. Dette er ikke noe han opplever å ha begynt med, men bare noe som har fortsatt gjennom tenårene og fulgt med inn i voksenlivet.

Dataspill er en godt innarbeidet vane. Først når andre forpliktelser blir store som jobb, barn og familieliv kan spillingen bli et konflikttema.

Her brukes «han» om spilleren, selv om det også kan være hun som spiller.

HVORFOR SPILLER HAN? Mye omtales som «dataspill», men det er særlig «onlinespill» som synes å ta mye tid og oppmerksomhet. Onlinespillene er basert på samspill i en gruppe med spillere som er logget på samtidig.

Disse kan sitte i andre deler av verden. Dette kan føre til at det er nødvendig å spille på ulike tider av døgnet hvis man ikke skal svikte de andre og beholde sin posisjon i gruppa. Det etableres en lojalitet og gjensidig avhengighet til andre spillere.

Det kreves mye tid for å utføre oppgaver i spillet sammen med de andre. Dette kan være noe av forklaringen på at han ofte ikke vil være med på noe du som partner foreslår hvis han har avtalt å spille.

Eller at han utsetter oppgaver i hjemmet som du tenker skulle vært gjort for lenge siden.

SPILLET KAN GI en form for gruppetilhørighet, økt kompetanse på et område og mestringsfølelse.

Han kan oppnå anerkjennelse fra andre spillere og økt selvfølelse. Slike opplevelser kan stå i skarp kontrast til situasjonen hjemme hvor spillingen kanskje er gjenstand for kritikk og konflikt.

Spillingen kan fungere som en flukt fra det som er vanskelig i parforholdet eller fra en hverdag som inneholder forventninger og forpliktelser som han strever med å leve opp til.

Spillets verden blir et fristed hvor det ikke er plass til andre bekymringer.

Paradokset er at nettopp flukten inn i spillets verden kan forsterke partnerens frustrasjon og skape nye problemer i parforholdet slik at en ond sirkel oppstår.

ER HAN AVHENGIG?

Er du redd for at han har blitt avhengig av spillingen?

Spilleavhengighet forbindes oftest med pengespill hvor avhengighet kan få store økonomiske og sosiale konsekvenser. Det finnes kartleggingsverktøy på nettet, hjelpetelefon og behandlingstilbud for slik avhengighet.

De fleste onlinespill inneholder ikke økonomisk risiko. Likevel kan spillene gi en type «sosial » avhengighetsfølelse. Det kan ha blitt en vane å fylle kjedsomhet med spill eller en vane å flykte inn i spillets verden når hverdagens problemer og krav kjennes store.

NOEN RÅD. Hva kan du som partner gjøre?

  • Det er vanligvis uklokt å slenge ut ordet «avhengig» og en rekke anklager. Interessere deg heller for hva han holder på med og prøv å forstå hva spillet gir ham.
  • Ta utgangspunkt i dine egne behov og fortell hva du føler ved å bli valgt bort til fordel for en slik aktivitet. Dersom du selv bruker vel mye tid på tv, sosiale medier eller andre ting, så inkludere deg selv i problemet. Si noe om hva du er redd dere er i ferd med å miste i parforholdet / familielivet.
  • Det gir en mykere start på en samtale om prioritering av tid og aktivitet.
  • Fortell hva du har lyst til å gjøre sammen med partneren, konkret og uten å anklage.
  • Forsøk å ikke se på spillingen som en fiende som må bekjempes, men som en aktivitet som må få en mer passelig plass i hverdagen.

Kilde:AVISA NORDLAND 29.03.2014

This post was written by

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *