Fakta om uvaner

Fakta om uvaner

– Spilleavhengighet: Norske undersøkelser gjennomført i 2002 og 2003 viser at 11.000 tenåringer har spilleproblemer, og til sammen 49.000 nordmenn sliter med spilleavhengighet. Men ekspertene mener det reelle tallet er høyere.

Rundt 70 prosent av de spilleavhengige som kommer i behandling, klarer seg bra i ettertid. Spilleavhengighet er en diagnose, og man har dermed rett til behandling med støtte fra trygdekontoret.

Røyk og rus

  • En av fire nordmenn (drøyt 26 prosent av den voksne befolkningen mellom 16 og 74 år) røkte daglig i 2003.
  •  Ca. 10 prosent av den voksne befolkningen vil oppleve å være alkoholavhengige i en periode av sitt liv.

Overvekt og mosjon

  • Tre firedeler av norske menn og halvparten av kvinnene i 40-45-årsalderen lider av overvekt eller fedme.
  • Mens fritiden økte med 25 prosent fra 1971 til 2000, økte tiden som ble brukt til idrett og friluftsliv med bare 11 prosent. Verst er det for ungdom som også totalt sett brukte mindre tid på slike aktiviteter i 2000 enn i 1971.
  • Det er likevel flere «slappfisker» blant de eldre: Hver tredje 67-79-åringer mosjonerer aldri, mens det samme bare gjelder hver tiende 16-24-åring.

TV-titting

  • *Fire av fem nordmenn ser på fjernsyn hver dagen. Menn ser i snitt 145 minutter daglig, mens kvinner bruker 137 minutter på TV-en hver dag. Folk bosatt i Oslo og i Akershus,ser i snitt bare to timer TV daglig; rundt 20 minutter mindre enn landsgjennomsnittet.
  • Sitter du for mye stille, spiser for mye snacks og ser for mye på TV? Uvanene dine er ikke lett å bli kvitt, men skal du først endre livsstilen, kan du like godt gjøre det skikkelig. Foto: Vidar RuudBegynn med å lese om uvanen din i bøker eller på internett. Til slutt sitter du igjen med mange gode grunner for å begynne på et nytt og bedre liv.Er du spilleavhengig er du ikke alene. Minst 49.000 nordmenn sliter med dette problemet. Å være spilleavhengig er imidlertid en diagnose og gir rett til behandling.

Kilde: SSB

This post was written by

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *