Hvordan hjelpe en venn med spilleproblemer

Biter neglerKanskje du kjenner noen som sliter med spilleproblemer, men føler deg usikker på hvordan du kan hjelpe vedkommende? I dag skal vi her på Spilleavhengig.com gi deg noen gode råd for deg som ønsker å hjelpe.

Fakta om spill og spilleproblemer

  • Per i dag er det registrert 25 500 personer med spilleproblemer her i landet
  • 62 000 av disse personene har eller har hatt spilleproblemer minst en gang i livet
  • Det fremgår av undersøkelser at unge menn spiller mest og oftere opplever spilleproblemer

.

Offentlig og kvalitetssikret

Personer som sliter med spilleproblemer ønsker som regel ikke å snakke om dette. Derfor kan det være vanskelig å vite hvordan du kan hjelpe vedkommende. Av den grunn har vi laget en oversikt over hvordan du kan hjelpe en venn som sliter med spillavhengighet.

Du kan ikke stoppe dette problemet på egenhånd

Det første du må ha klart for deg før du forsøker å hjelpe er at du ikke kan stoppe vennen din fra å gamble eller spille helt på egenhånd. Dette fordi denne personen må selv ønske hjelp før vedkommende klarer å slutte med spillingen. Det er også viktig å huske på at du ikke skal lage unnskyldninger for vennen din eller låne vedkommende penger om han eller hun opplever problemer med pengespill. Selv om det kan virke enklere å bare bli med på løgnen, hjelper du vennen din mer ved å ta et klart standpunkt og ved å være ærlig. Men igjen er det viktigste å huske på at ansvaret, når alt kommer til alt, alltid vil ligge på den som det gjelder! Husk også på at mange andre familier og vennekretser har opplevd det samme og likevel kommet seg gjennom det. Dere er ikke alene!

Velg rett øyeblikk for å ta kontakt

Hvis vennen din viser anger for spillingen sin eller har avsluttet en spilleepisode, kan dette være et passende øyeblikk til å spørre vedkommende ut om problemstillingen. Det kan derimot være ugunstig å tilnærme seg vennen din i det han/hun spiller, dette fordi personen da mest sannsynlig ikke vil være åpen for å motta budskapet ditt. Finn et passende øyeblikk når personen ikke spiller og snakk i en forståelsesfull og omsorgsfull tone. Hvis vennen din begynner å tenke gjennom problemet, bør du være klar til å komme med noen fakta som beskriver hvordan problemet påvirker livet hans/hennes på en veldig negativ måte.

Ta utgangspunkt i dine egne følelser

Det er lurt å la samtalen fokusere rundt atferden til vedkommende og ikke personligheten hans eller hennes. Fortell hvordan de tingene vennen din gjør påvirker ditt og andres liv, men husk å ikke gå til angrep på vedkommende. Da risikerer du at vennen din går i forsvar og nekter å svare på spørsmålene dine og blir taus. Da er det bedre å heller ta utgangspunkt i dine egne følelser og hvordan de påvirkes av situasjonen: «Jeg blir så lei meg når jeg ser at du spiller fordi…». Opplever du at vennen din er voldelig eller har aggressiv atferd, bør du tenke på din egen sikkerhet og sikkerheten til de rundt deg før du fortsetter konfrontasjonen med vedkommende.

Sett grenser og opptre støttende

Det å fordømme eller blir sur på en person med spilleproblemer er uheldig, og kan føre til at han/hun bare trekker seg tilbake i sine egne problemer. Spilleavhengighet er en alvorlig sak og derfor kan det være nyttig å sette strenge og klare grenser. Om vedkommende er involvert i pengespill kan det være lurt å få noen til å ta over styringen av økonomien til personen fram til han/hun er tilbake på rett kjøl. Husk at den som spiller mest sannsynligvis gjør det av en annen grunn enn å ville tjene penger. Glem heller ikke at spillere er flinke til å lyve både overfor seg selv og de andre rundt seg.

This post was written by

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *