Kan et lotteri være ansvarlig?

Kan et lotteri være ansvarlig?

Ja, mener jeg, og organisasjonene som står bak Postkodelotteriet mener det samme. Pernille Huseby, seniorrådgiver i Actis, Rusfeltets samarbeidsorgan, ser ikke denne muligheten. I hennes innlegg 10. januar forsvinner viktige forskjeller mellom farlige pengespill og svært ufarlige lotterier. Etter 25 års drift finnes det ikke ett eksempel på spillavhengighet som en konsekvens av Postkodelotteriet. Også Lotteritilsynet har uttalt at Postkodelotteriet «ikke er spesielt aggressivt» når det gjelder risiko for utvikling av spilleavhengighet.

Forebygger. Postkodelotteriet har flere mekanismer som forebygger spillavhengighet. De har lavt spillebeløp, klare ­begrensninger i antall lodd som kan kjøpes, og lang tid (cirka to måneder) fra kjøp til trekning og gevinst. Det er heller ikke ­mulig å forhåndsbetale for lange ­perioder. Den lave muligheten for spillavhengighet er dokumentert gjennom undersøkelser i Nederland.

Dette er også årsaken til at SOS-barnebyer og en rekke andre organisasjoner har stilt seg bak dette lotteriet. For oss har det alltid vært uaktuelt å ha egne pengeautomater eller andre spillformer som ukontrollert kan utnytte spille-­avhengige.

Det unike med Postkodelotteriet er at gevinsten deles med de som bor i samme område som deg, og at overskuddet går til gode formål som ikke får støtte under dagens statlige spillregime.

Samme konsept. At denne spillformen ikke er avhengighetsskapende understrekes også av at Norsk Tipping nå er i ferd med å starte opp et liknende lotteri – så til forveksling likt Postkodelotteriet at mange har kalt det et plagiat. Når det finnes flere lotterier med samme konsept, kan folk selv velge hva de vil støtte – Norsk Tippings gode formål, eller de sakene SOS-barnebyer og ­andre ­organisasjoner arbeider for. Men det kan ikke være slik at det er sunt når Norsk Tipping står bak et lotteri, men skadelig så snart et tilsvarende lotterikonsept drives av andre.

Vi trenger en god kontroll med spill og lotteriaktører. Her gjør også Actis en viktig jobb. Derfor har Norsk Tipping enerett på mange av pengespillene i Norge.

Men de har ikke enerett på ansvarlighet.

This post was written by

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *