Mørketall og fortvilelse

Mørketall og fortvilelse

Mange spilleavhengige lider i stillhet til gjelda er så høy at hjelp er tvingende nødvendig. Da er både skammen og fortvilelsen stor.

– Jevnt over er det få som oppsøker hjelp for spilleavhengighet. Vi har folk i systemet til enhver tid, men ikke mange, sier Konrad Kummernes og Renate Lundestad, ruskonsulenter ved Helgelandssykehusets psykiatriske avdeling på Skjervengan i Mosjøen.

De understreker at de ikke ønsker å linke intervjuet opp mot Jackpot Bingo AS, og at de ikke har noen grunn til å tro at spillerne der trenger behandling. Men generelt er det viktig å være bevisst på hvordan man forholder seg til spill.

– Kjennetegnene på folk som søker hjelp er at de ofte er godt voksne, og at de etter hvert har fått mange hundre tusen kroner i spillegjeld, sier Kummernes og Lundestad.

Uro og skam

De nøler ikke ett sekund med å sammenligne spilleavhengighet med rusavhengighet.

– Det er veldig likt. Jeg har møtt folk som har vært plaget av abstinenser, det vil si uro og skjelvinger, og at tankene konsentrerte seg bare om spill. Mange spilleavhengige har opplevd at en fascinasjon eller nysgjerrighet har glidd over i noe ukontrollerbart, sier Lundestad.

Patologisk spillelidenskap er en egen diagnose i psykiatrien. Lidelsen består av at spillingen dominerer pasientens liv så sterkt at sosiale, yrkesmessige, materielle og familiemessige forhold skades. Lotteritilsynet anslår at så mange som 80.000 nordmenn kan være spilleavhengige.

– De vi møter er fortvilte og plaget av skamfølelse. De føler seg mindre verdt enn andre, og de skjønner ikke hvorfor de ikke klarer å slutte, sier Lundestad.

Kjærlighetssorg

Svært mange spilleavhengige har opplevd at alt startet med en stor gevinst.

– De forteller at det opplevdes så lettvint å vinne mye penger, og at de ble bitt av basillen da 300 kroner plutselig ble 100.000. De som derimot taper mye i begynnelsen, fortsetter ikke å spille, sier Kummernes. Ruskonsulentene jobber blant annet med å kartlegge pasientenes reelle motivasjon for å slutte.

– Folk ønsker jo å bli kvitt problemet, men noen kan være ambivalent. Hvis de har 300.000 i spillegjeld kan de tenke «Enn hvis jeg vinner én million?» Å slutte med spill kan for mange lett sammenlignes med kjærlighetssorg, sier Kummernes og Lundestad, som i behandlingen også kartlegger hva som trigger folk til å spille.

– Det kan være tilgang til penger på lønningsdagen, ensomhet eller irritasjon over tap. Hvis man forsøker å vinne penger for å dekke inn det tapte, resulterer det ofte i forverring, sier Kummernes.

– Hva er typiske tegn på at man er spilleavhengig?

– Gradvis tøying av grenser, for eksempel at man begynner å utsette eller nedprioritere andre gjøremål for å rydde tid til spilling. At middagen ofte blir klokka 19 i stede for 17, sier Lundestad.

Ikke en privatsak

Man kan også bli avhengig av spill som ikke involverer penger. Et eksempel er «War of Warcraft», et strategispill på nett som fort kan virke oppslukende.

– Mange snur døgnet, spiller hele natta, og takler dermed ikke jobben eller sosial omgang med andre mennesker. Ofte er det folk i nær relasjon til den spilleavhengige som varsler først. Vi pleier å regne med at rundt én avhengig person står minst 10 pårørende, sier Konrad Kummernes, som pleier å sammenligne både rusavhengighet og spilleavhengighet med utroskap når han har par inne til behandling.

– Ofte er det mannen som har problemer, og kvinnen er med som støtte. De kjenner seg som regel igjen i at man mister fokuset på den man er glad i, fordi man bare tenker på rus eller spill. Da kan man sammenligne det med å ha ei elskerinne. Rus og avhengighet er faktisk ikke en privatsak, fordi andre også rammes, sier Kummernes.

Mørketall

Han er kritisk til at den nye regjeringen åpner for å lempe på reglene for pengespill på nett.

– Mange nettspillselskap er temmelig aggressive. Klart det er fristende å slå til når det reklameres med at man får spille for 3.000 kroner hvis man satser 1.000. Dette gjøres ikke for å være grei. I tillegg brukes kjendiser i markedsføringen. Ikke bra, sier Kummernes. Ruskonsulentene håper at folk tar kontakt med fastlege for å bli henvist videre dersom de ønsker hjelp til å takle spillingen.

– Vi kan gjette oss til at det er mange avhengige der ute som vi ikke ser, sier Konrad Kummernes og Renate Lundestad.

Fakta

Patologisk spillelidenskap (også kjent som ludomani) er en tilstand hvor en person har mistet kontrollen på sitt spillforbruk.

Faresignaler som tilsier at man bør søke hjelp er at spillingen påvirker ditt forhold til andre mennesker, økonomien eller arbeidslivet. At du bruker stadig mer tid og energi på spilling og er ute av stand til å avstå eller redusere. At du tyr til ulovlige handlinger for å dekke over din spilleavhengighet.

Etter forbudet mot mange typer spilleautomater har man sett en nedgang i antall som søker hjelp for spilleavhengighet.

Kilde: Konrad Kummernes.

This post was written by

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *